През т.нар. Картарпурски коридор, създаден за свързване на сикхските светини

...
 През т.нар. Картарпурски коридор, създаден за свързване на сикхските светини
Коментари Харесай

Индийски сикхи в Пакистан на историческо поклонение

 През така наречен Картарпурски кулоар, основан за свързване на сикхските светини в Индия и Пакистан, стотици индийски сикхи започнаха да прекосяват границата с Пакистан, с цел да посетят едно от най-светите места на религията им в страната, предадоха Франс прес и ТАСС.

Отварянето на коридора ще разреши на хиляди сикхи да вземат участие без пакистанска виза в честванията на 550-ата годишнина от раждането на създателя на религията им Гуру Нанак (1469-1539 г.). Гробницата му се намира в пакистанското градче Картарпур на 4 км от границата.

Коридорът беше открит през днешния ден от индийския министър председател Нарендра Моди, който благодари на пакистанския министър председател Имран Хан за съдействието му.

" Благодаря на Имран Хан за проявеното схващане към възприятията на индийците и за съдействието му. Отварянето на Картарпурския кулоар преди 550-ата годишнина на Гуру Нанак ни извърши с наслада ", сподели Моди и приветства отправилите се по коридора първи 500 сикхски поклонници.

Сред първите минали по коридора беше някогашният индийски министър председател Манмохан Сингх. " Това е значим миг. Надявам се връзките сред Пакистан и Индия да се подобрят след отварянето на Картарпурския кулоар ", сподели той.

Смята се, че в света има към 30 милиона сикхи. От тях няколко милиона живеят в Индия, а към 20 000 - в Пакистан.
Досега Картарпур беше мъчнопроходим за индийските сикхи, които като множеството им сънародници са подложени на визови ограничавания поради геополитическите напрежения сред Индия и Пакистан.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР